Möt Maria, Regulatory Affairs Officer, som arbetar med livsmedelsmärkning.

               MariaHejKollega.jpg


 

Atria har ungefär 840 medarbetare i Sverige. Här kan ni ta del av en intervju med en av dem: Maria Skoglund. 


Namn: Maria Skoglund
Gör: Regulatory Affairs Officer, stationerad i Sundbyberg
Anställd sedan: 2020

Hej Maria! Vad innebär det att arbeta som Regulatory Affairs Officer?

– Rollen som Regulatory Affairs Officer innebär rent generellt att ansvara för att Atrias produkter är märkta korrekt i enlighet med gällande lagstiftning. Att våra produkter har rätt märkning är direkt kopplat till bland annat konsumentsäkerhet. En stor del av gällande livsmedelslagstiftning är gemensam inom EU, men det finns även lokala lagstiftningar som påverkar våra produkter, Nyckelhålet är ett exempel på en sådan lokal föreskrift som vi har möjlighet att använda i märkningen av våra produkter. Som Regulatory Affairs Officer kan man även ha en rådgivande roll i diskussioner som rör Marknad och Produktutveckling och vi ger support gällande våra produkter till konsumenter och kunder samt i tillsynsärenden på våra produktionsenheter.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är svårt att peka ut det roligaste med mitt arbete, det finns många saker som är roliga eftersom rollen innebär en stor variation i arbetsuppgifter. Att få följa en produkt från idé till lansering tycker jag är väldigt kul, när man ser produkten växa fram och till slut bli lanserad. Man känner då stolthet över det arbete som gjorts tillsammans med alla som varit inblandade. Det är verkligen ett lagarbete som är roligt att delta i och att då dessutom få arbeta med så fina varumärken som Atria har gör det hela ännu bättre. Men det är också väldigt roligt att hjälpa våra konsumenter och kunder när de har frågor om våra produkter, vi har ju möjlighet att göra skillnad för konsumenterna och det är stimulerande.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

– I det dagliga arbetet ingår bland annat att utifrån recept skapa produkternas märkning med ingredienslista, näringsvärden och övriga obligatoriska uppgifter. Där ingår också att diskutera eventuella produktpåståenden, etikettsdesign eller annan frivillig information som önskas. Vi registrerar produkter med särskilda påståenden till lokala myndigheter och certifieringsorgan. Vi hanterar även produktspecifikationer till kunder samt råvaruspecifikationer till våra olika produktionsenheter. Det är ett otroligt varierande arbete där vi har många olika kontaktytor.

Du har en viktig roll i att märkningen är anpassad till rådande lagstiftning, vilka är de största utmaningarna i det arbetet?

– Vi måste säkerställa att vi alltid är uppdaterade gällande lagstiftningen så att vi märker våra produkter korrekt. Det gör vi genom att noga följa pågående lagstiftningsarbete både från lokala myndigheter och från EU-kommissionen, men också genom engagemang i branschorganisationer. En av utmaningarna när det gäller just lagstiftning är att tolkningen av lagstiftningen kan skilja sig både lokalt och mellan EU:s länder, så det gäller att försöka skapa sig en så tydlig bild som möjligt och känna sig trygg i den bilden.

Vilka skillnader har du märkt inom livsmedelsmärkningen under de senaste 10 åren?

– På bara de senaste 10 åren har det hänt en hel del inom märkning. Bland annat har begreppet ”Fri från” blivit allt vanligare bland livsmedel. De laktosfria hyllorna i butikerna bara växer, livsmedel från varmkorv till vingummin marknadsförs som glutenfria, kaféer lockar med äggfria, sockerfria och mjölkfria bakverk. Det har blivit lite av en trend att man snarare märker ut vad produkterna inte innehåller än vad de faktiskt innehåller. En motsatt trend – som faktiskt handlar om vad maten innehåller och inte vad den saknar – är proteinrika livsmedel. Kvarg är en typisk produkt som producenter gärna märker ut med proteininnehållet, både i näringsdeklarationen och med påståenden på förpackningens framsida. Det är också stort fokus på hållbarhet. Konsumenten vill veta ursprunget på ingredienserna och vad förpackningen är gjord av. Ett exempel är palmolja som nästan helt jobbats bort i vissa produktgrupper. Livsmedelsbranschen är kul på så vis. Det svänger och det gäller att hänga med!

Vad gjorde du innan du började på Atria? 

– Innan jag kom till Atria arbetade jag med regulatoriska frågor inom livsmedel och kemtekniska produkter vid Unilever Norden. Jag har tidigare även arbetat med kvalitetsfrågor samt forskning inom livsmedel. Jag är och har alltid varit väldigt fascinerad av livsmedel och tycker branschen är spännande och under ständig utveckling, vilket gör att det alltid finns nya saker att lära sig. 

Vad gillar du att göra när du inte är på jobbet?

– Jag gillar att tillbringa stor del av min fritid utomhus med familjen, gärna på skidor på vintern och vandring på sommaren. Jag har också ett stort hästintresse, men numera har jag ingen egen häst så själva ridningen är begränsad. Men det är alltid härligt att komma till stallet och mysa med hästarna, jobba lite med kroppen och få hästlukt i kläderna. Eftersom jag i allmänhet gillar mat i alla former så blir det även en hel del matlagning, bakning och receptletande på fritiden.

 

Connect with us to stay up to date on new openings.

All jobs

Already working at Atria?

Let’s recruit together and find your next colleague.

email
@atria.com
  • AnnaKarin Dennevi
  • Åsa Josell
  • Håkan Fridh
  • Jonas Björnson
  • MajBritt Kronman
  • Mats Göransson
  • Mattias Hjalmarsson
  • Rebecca Olofsson
  • Veronica Kitti
  • Zacharias Danielsson
Teamtailor

Career site by Teamtailor